Taloyhtiön piha tai rappukäytävä pimeä ja ankea?

Taloyhtiön rappukäytävän valaistuksen uudistus LED – tekniikkaan.

As Oy Soukan Itäinentorni Espoossa oli jo vuosia pohtinut rappukäytävän valaistuksen uudistamista, mutta asia oli jäänyt muiden projektien ja kiireiden jalkoihin. Kun taloyhtiön yhteydessä olevassa liikekiinteistössä ulkovalaistus oli yhtiöiden yhteistyönä uusittu, saatiin kimmoke myös taloyhtiön rappukäytävien valaisun uusimiseen. Paikalle pyydettiin muista valaistusuudistuksista luotettavaksi kumppaniksi todettu Lumixia Oy.

Suunnittelu ja toteutus yhdeltä toimijalta

Alkutilanteessa kymmenen asuinkerroksen rappukäytävässä oli pääsääntöisesti lähes 50 vuotta vanhat valaisimet. Kaikki rappukäytävän valaisimet syttyivät samalla kertaa, mutta tästä huolimatta raput olivat osin hämäriä. Valojen päälläoloa järkeistämällä haettiin myös säästöjä.

Lumixia kartoitti aluksi asiakkaan tilanteen ja tarpeen. Lisäksi yrityksen isännöitsijälle toimittama tarjous oli erittäin selkeä. Taloyhtiön hallitus ymmärsi tarjouksen ansiosta, että investointi maksaa itsensä muutamassa vuodessa takaisin. Säästöä sähkössä kertyy yli 90 % entiseen verrattuna, kun valot syttyvät yksittäin eivätkä kaikki 58 valoa kerrallaan. Näiden tietojen valossa hallituksen oli varsin helppo tehdä päätös valaistuksen uusimisesta.

Ratkaisussa rappukäytäviin asennettiin tehokkaat LED-valaisimet, jotka syttyvät liikkeen tunnistet-tuaan. Aulan valaistus toteutettiin tyylikkäillä LED-paneeleilla, jotka sopivat paremmin matalaan tilaan. Saunaosastoille vaihdettiin maltillisemmalla värilämpötilalla olevat valaisimet, jotka toki jätettiin valokatkaisijan taakse.

Lopputulos

As Oy Soukan Itäinentornin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Adessa Heikkinen on tyytyväinen valaistusremontin tulokseen: ”Lukuisista remonteistamme tämä on ollut yksi vaivattomimmista. Lopputulokseen ollaan tyytyväisiä.”

Myös esteettiset asiat on otettu huomioon valaistusremontissa: “On hyvä muistaa, että laatuun ja tyylikkyyteen kannattaa panostaa, kun valojen on tarkoitus olla katossa seuraavat 50 vuotta”, Heikkinen lisää. ”Kaikkein tärkeintä on ja suurinta säästöä tuo se, etteivät valot pala yhtä aikaa kaikkialla”, Heikkinen kertoo.

Walttari Oy:n isännöitsijä Juha Oksanen kiittelee sujuvasti sujunutta projektia

”Isännöitsijän näkökulmasta tämä oli ylivoimaisen vaivaton projekti. Lumixia kartoitti itsenäisesti tilanteen ja teki selkeän ratkaisuehdotuksen, joka oli helppo hyväksyttää hallituksella. Tilauksen jälkeen sain viestin aikataulusta ja Lumixia hoiti palveluna kaiken tiedottamisesta alkaen”, Oksanen kertoo.

“Asennus toteutettiin sovitussa aikataulussa ja työn päätyttyä sain vielä kuittauksen valmistuneesta työstä sekä vielä pienen raportin muutoksista. Rappukäytävästä tuli todella hyvin valaistu”, hän iloitsee.

“Ainakin tämän projektin osalta voi sanoa, että Lumixia on loistava työkalu isännöitsijän työkalupakkiin”, Oksanen toteaa.

Kumppanisisältö, Isännöintiliitto